NBV Site

Wat zijn de eigenschappen van een goede leraar?

Geplaatst op

Een goede leraar kan veel betekenen voor de toekomst van zijn of haar leerlingen. Een leraar kan namelijk een vak goed doceren aan de studenten,  maar daarnaast ook nog eens levenslessen geven. Deze kunnen echt invloed hebben op de motivatie en prestatie van leerlingen in hun dagelijkse leven. Maar welke eigenschappen bezit een goede leraar nou eigenlijk? In deze blog lees je het.

Ik wil leraar worden, maar ben ik geschikt?

Vaak hoor je dat je een leraar bent of juist helemaal niet: ‘Dat kun je niet leren!‘ Dat klopt natuurlijk niet. Er zijn een aantal essentiële eigenschappen die een leraar heeft, denk daarbij aan:

· Een goede leraar kan makkelijk een band ontwikkelen met zijn studenten

Een goede leraar ontwikkelt gemakkelijk een band met de studenten. Er moet een vertrouwensband zijn tussen leraar en student, om van de klas een positieve leeromgeving  te kunnen maken. Daarvoor moet een leraar kunnen levellen met de studenten en als het ware in hun schoenen staan. Als leerlingen een band hebben met de leerkracht, dan zullen ze ook eerder respect hebben voor hem of haar en zul je zien dat het in de klas rustiger is.

· Geduld en geeft om de studenten

Een leraar moet geduld hebben met studenten. Sommige leraren geven leerlingen les in hun vak alsof ze net zo geïnformeerd zijn als hijzelf. Leerlingen beginnen met veel vakken from stratch, daarmee bedoelen we dat ze zonder kennis in dat vak beginnen. Daarnaast heeft een leraar veel aan een goed ontwikkeld empathisch vermogen. Invoelen in een leerling is een belangrijk onderdeel van het werk als leerkracht. Wanneer een leerling toevallig wat extra hulp nodig heeft, dan moet een leraar dat kunnen bieden.

· Toewijding aan het vak

De leerkracht met passie voor zijn of haar vak, zal zijn vakkennis veel sneller en beter overdragen op leerlingen. Omdat zij dan ook sneller enthousiast worden. Het kan zelfs zo zijn, dat ze door de leraar het vak leuk gaan vinden. Zelfs mensen die het vak nooit leuk zullen vinden, gaan beter presteren, omdat ze de leraar zo tof vinden en hem graag willen laten zien dat zijn moeite niet voor niets is.  

· Betrek leerlingen op een interactieve manier

In context van de klas kunnen leerlingen nog wel eens onrustig zijn. Dit hoeft niet verkeerd te zijn, zolang ze maar bezig zijn met het vak. Als je leerlingen betrekt op een interactieve manier, dan zullen ze eerder informatie opslaan en minder snel verveeld raken. Betrek je leerlingen dus bij het vak, daar zullen ze het meest van opsteken.

Conclusie

We hebben gezien wat er zoal voor nodig is om een goede leraar te zijn. Heb je nog niet alle eigenschappen onder de knie, dat geeft helemaal niet, want er is genoeg kans om het te leren. En als je klaar bent, dan kun je vaak snel aan het werk. Geïnteresseerd in het leraarschap en ben je kundig in Nederlands? Bekijk deze vacature docent Nederlands.

Gerelateerde berichten

Veiligheid en groei van betonplaten

In onze samenleving spelen betonplaten een vaak onopgemerkte, maar essentiële rol, waar ze niet alleen bijdragen aan de veiligheid en efficiëntie...

Lees meer

Optimaal Profiteren van een Professioneel Administratiekantoor voor Bedrijven

Een goed beheerde administratie vormt het fundament van elk succesvol bedrijf. Het is de sleutel tot het nemen van weloverwogen beslissingen, het...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden