NBV Site

Wat maakt een goede advocaat?

Geplaatst op

Heb je een advocaat nodig om één of andere reden? Dan wil je dat er een goede advocaat naast je zit in de rechtszaal. Daarom gaan we het in deze blog hebben over vaardigheden die een goede advocaat nodig heeft. Zo kun jij de juiste selecteren.

Goede communicatie skills

Een advocaat moet een goede en overtuigende spreker zijn en niet alleen in de rechtszaal. Hij moet ook 1 op 1 met zijn cliënt de nodige informatie goed weten over te brengen. Ook moet een advocaat excellent kunnen schrijven. Ze moeten schrijven op een duidelijke, overtuigende en directe manier. Dit komt omdat niet iedereen juridisch jargon begrijpt, hierom moet een advocaat zijn cliënt op een heldere manier in gewone mensentaal kunnen uitleggen wat er in de juridische documenten te lezen valt. Luisteren is ook een vaardigheid die belangrijk is voor een advocaat. Dit is het geval omdat je door te luisteren, meer informatie van je cliënt en eventuele getuigen te weten komt.

Voorbereiden van het pleidooi

De vaardigheid om conclusies te trekken uit informatie die wordt verkregen is belangrijk. Dit moet goed gaan omdat, een advocaat de zwaktes in het verhaal van de cliënt moet weten om ze vervolgens in de rechtszaal te verweren als deze omhoog komen. En andersom werkt het hetzelfde: een advocaat moet ook zwaktes uit het verhaal van de oppositie kunnen spotten.

Sociale vaardigheden

Een advocaat kan academisch heel goed zijn en de hele wet uit zijn hoofd kennen, maar aan het eind van de dag moet deze juridisch expert werken met mensen. Daarom moet hij sympathiek en overtuigend zijn. Dit zorgt ervoor dat de advocaat een sterke invloed kan hebben op de jury en de rechter.

Creativiteit

De beste advocaten denken niet alleen logisch na, de top van de advocaten gebruikt creativiteit in de problemen waar hij tegen aanloopt. De beste oplossing is namelijk bijna nooit de meest voor de hand liggende, het is dus belangrijk om outside the box te denken.

Conclusie

  • Een advocaat moet goede communicatie skills hebben, hij moet niet alleen sterk zijn in zijn output (spreken en schriftelijk), maar ook sterk zijn op gebied van input (luisteren).
  • Het is belangrijk voor een advocaat om sterke conclusies te kunnen trekken uit brokken informatie, zo kan hij tijdig zwaktes spotten in verhalen.
  • Uiteindelijk moet je als advocaat over sociale vaardigheden beschikken. Dit komt omdat alles in het vak te maken heeft met mensen.
  • Het is goed om outside the box te denken als advocaat zijnde. Alleen dan kan je de oppositie te slim af zijn.

Blijf ons volgen voor meer informatie over het rechtssysteem. Zoek je een advocaat voor een werk gerelateerde zaak? Kijk dan hier voor een arbeidsrecht advocaat.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden