NBV Site

Wat is een gasveer en wat is zijn toepassing?

Geplaatst op

Een gasveer is een type veer die, in tegenstelling tot een typische mechanische veer, gebruik maakt van samengeperst gas in een gesloten cilinder, die is afgesloten met een schuifzuiger om potentiële energie pneumatisch op te slaan en bestand te zijn tegen externe kracht die parallel aan de richting van de zuigeras wordt uitgeoefend. In deze blog vertellen we er meer over.

Toepassingen van de gasveer

Het is bijzonder om te zien hoe multifunctioneel een gasveer is. Veel voorkomende toepassingen zijn auto’s en bureaustoelen. Ze worden ook gebruikt in medische en ruimtevaarttoepassingen. Veel grotere gasveren zijn te vinden in machines die worden gebruikt in de industriële productie (de persgereedschapindustrie), waar de krachten die ze moeten uitoefenen vaak variëren van 2500N tot 400.000N (veertig ton).

Hoe werkt een gasveer?

Als de interne plunjer een membraan heeft dat uitsteekt naar de zijkant van de gasslang, zal deze niet meer bewegen zodra de uitgeoefende kracht constant is en zal hij een gewicht ondersteunen, zoals een normale veer. Als er echter een fijn gat in de plunjer zit, wordt dit een “traag gedempte veer” genoemd en kan deze worden gebruikt op zware deuren en ramen. Een gasveer die ontworpen is voor een snelle werking wordt een “snelle gasveer” genoemd en wordt gebruikt bij de vervaardiging van luchtkanonnen en terugslagbuffers.

Hoe manipuleert men een gasveer?

Door het verminderen van het gasvolume en dus het verhogen van de interne druk door middel van een beweegbare eindaanslag, of door de een buis over de andere te laten glijden, kunnen de eigenschappen van een gasveer tijdens de werking worden aangepast. De stang kan hol zijn door middel van slimme afdichtingen of kan bestaan uit meerdere staven met een kleine diameter. Normaal gesproken is er een kleine hoeveelheid olie aanwezig.

Het gas kan worden ingebracht door een Schrader-achtige klep, met behulp van een lipafdichting rond de stang en het forceren om gas toe te laten door externe overdruk of een sluitend O-ring systeem. Gasveren met een hoge druk bevatten een zeer grote hoeveelheid energie en kunnen worden gebruikt als een powerpack. In noodgevallen kan het gas via een gasgeneratorcel worden ingebracht, vergelijkbaar met de gassen die in airbags worden gebruikt. Passive heave compensators zijn voorzien van grote gasveren. De slaglengte kan meer dan 6 meter bedragen.
Stuk voor stuk indrukwekkende eigenschappen en toepassingen van de gasveer. Meer weten neem contact op met brimotech.nl.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden