NBV Site

Wat is diepboren? In deze blog boren we eropaan

Geplaatst op

Diepboren in de metaalbewerking industrie betekent in principe het nauwkeurig creëren van een gat in buizen en stafmateriaal. Het wordt ook wel langgatboren genoemd. Vervolgens kan door deze buizen bijvoorbeeld elektriciteit getrokken worden of een pvc-buis doorheen geschoven worden. Aannemers plaatsen deze stalen mantelbuizen voornamelijk bij grondbouw, wegbouw of waterbouw. Door te diepboren blijven de buizen een hoge kwaliteit behouden en beschermt het de leiding, zelfs als er ontzettend veel druk op een buis staat. Er worden verschillende diepboormethodes gebruikt om door verschillende diktes en maten van buizen te boren.

Normaal diepboren

Diepboren zorgt voor nauwkeurigheid. Bij normaal diepboren praten we over het gebruik maken van machines die efficiënt een lange gaten boren in bijvoorbeeld cilinders of rollen. Ook is het mogelijk om een grotere diameter te bewerkstelligen in een al bestaande pijp. Denk bij diepboren aan het normaal boren van een gat maar dan op een veel en veel grote schaal. Er worden megamachines gebruikt om de metalen rollen te kunnen doorboren. Het is bijvoorbeeld niet gek om een pijp van 8 meter lang te moeten doorboren met een diameter van 85 cm. 

Solide diepboren

Solide boren wil zeggen dat in een volledig stuk, vast materiaal geboord wordt. 

Kernboren

Om de kern te kunnen behouden is een speciaal soort diepboormachine nodig. Deze machine moet sterk genoeg zijn om een gat te boren om de kern heen. Vervolgens kan de kern verwijderd worden en gebruikt worden voor iets anders.

Hout diepboren

Diepboren wordt ook ingezet bij hout. Dit is een zachter materiaal dan metaal en kan dus sneller bewerkt worden. 

3-assig CNC frezen

Met diepboren wordt meestal gebruik gemaakt van twee verschillende soorten frezen.
3-assig CNC frezen hangt de snel ronddraaiende beitel in een vaste kop. Deze kan maar in drie verschillende richtingen op: de X-, Y- en Z-richting (de hoogte). Niet ideaal dus voor pijpen met bochten. 

5-assig CNC frezen 

De 5-assige freestechniek kan meerdere kanten op. Naast de X, Y en Z-richting kan de freeskop ook nog in 2 richtingen draaien. Hierdoor blijft de beitel zoveel mogelijk loodrecht op het oppervlak staan.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden