Als werknemer heb je vrijwel altijd het recht om je contract op te zeggen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen wanneer contracten een leertraject hebben bijvoorbeeld, waarbij je niet direct na dat leertraject je contract op kan zeggen. Maar in de meeste gevallen is het zo, dat als jij een baan niet meer leuk vindt je gewoon ervoor kan kiezen om de baan opzeggen. In deze blog gaan we het hebben over welke dingen je moet letten wanneer jij zelf ontslag neemt.

Check even welke opzegtermijn er van toepassing is

Voordat je ontslag neemt moet je eerst even realiseren wat voor opzegtermijn je contract met je werkgever heeft. Het gemiddelde opzegtermijn van alle branches is een maand. Je kan van een maand uitgaan tenzij er in je arbeidscontract anders staat vermeld. Als je dus erop rekent dat je gelijk naar bijvoorbeeld een nieuwe baan kan switchen dan is dat meestal niet zo. Ook al kan deze maand jouw tijd geven om een nieuwe baan te vinden raden wij alsnog aan om voor deze maand nog een nieuwe baan te hebben gevonden. Sommige werknemers nemen het risico van eerst ontslag nemen omdat ze denken dat ze binnen die maand wel een nieuwe baan zullen vinden. Meestal lukt het wel, maar soms ook niet en dan zit je zonder inkomen.

In de meeste gevallen kun je niet je vakantiedagen opnemen

Als je ontslag neemt en je hebt bijvoorbeeld nog 20 vakantiedagen tegoed dan is het in de meeste gevallen zo dat je deze niet om kan zetten naar salaris als je met je baan stopt. Houd er rekening mee dat je zoveel mogelijk van je vakantiedagen opmaakt zodra je zelf ontslag neemt.

Conclusie

Voordat je ontslag neemt moet je dus eerst even nagaan wat je opzegtermijn van je baan is en hoeveel vakantiedagen je nog hebt om op te maken. Zelf ontslag nemen valt onder arbeidsrecht. Als jij met specialisten wilt spreken die de ins-and-outs van arbeidsrecht weten dan raden wij aan om contact op te nemen met juridisch centrum. Uit eigen ervaring kunnen wij spreken dat deze specialisten weten waar ze het over hebben.