NBV Site

Waarom is een derdenverklaring soms essentieel voor bedrijven?

Geplaatst op

Wie gaat ondernemen krijgt vroeg of laat te maken met een derdenverklaring. Dit houdt in dat een externe organisatie bevestigd dat een bedrijf of ondernemer bepaalde inkomsten heeft. Wat betekent dit voor de praktijk? Aan de hand van een praktijkvoorbeeld zullen we uitleggen hoe het zit.

Praktijkvoorbeeld: een ondernemer zet een nieuwe handelszaak op

Laten we beginnen met het onderdeel ‘risico’s’ dat in veel bedrijfsmodellen voorkomt. Neem bijvoorbeeld kleine ondernemer die een nieuwe detailhandelszaak opzet. De ondernemer heeft een terrein en een locatie gekozen en heeft het terrein en de locatie vooraf verkocht aan de eigenaar van een ander bedrijf. Het is belangrijk dat deze twee partijen goed door één deur kunnen. Ze moeten overleggen en als dat niet lukt is mediation wellicht een optie.

Financiële regelingen op papier

Terug naar de ondernemer. Hij of zij heeft veel geld geïnvesteerd in de ontwikkeling van het terrein en de locatie en heeft het terrein voorverkocht. De eigenaar van het andere bedrijf is er ingetrokken en is begonnen met de vestiging van zijn bedrijf. De eigenaar van het bedrijf naast de nieuwe eigenaar heeft geen financiële regelingen getroffen met het bedrijf naast hem, maar heeft een tafel en stoelen neergezet en verhuurt de ruimte nu aan de nieuwe eigenaar. Het is een complexe zaak waarin de financiën goed moeten worden vastgelegd. Alleen dan blijven de verhoudingen goed. Wat verdient de ondernemer nu eigenlijk en wat geeft hij of zij uit? Door middel van een derdenverklaring kan dit worden vastgelegd en dat maakt het uiterst nuttig.

Situatie laten vastleggen in een derdenverklaring

Laten we nog even verder gaan met de bovenstaande situatie. Het is geen goede zaak voor de eigenaar van de nieuwe zaak. De eigenaar van de nieuwe zaak heeft namelijk geen geld om uit te breiden en te voldoen aan de eisen van de huurders in de bedrijfsruimte. Hij zal gedwongen zijn zijn zaak te sluiten en ofwel te verkopen ofwel te verhuizen. Maar voordat dit gebeurt moeten de inkomsten wel worden vastgelegd in een document en bevestigd door een externe partij, oftewel de derdenverklaring.

Derdenverklaring voorkomt juridische problemen

De eigenaar van het bedrijf naast de ondernemer kan de loonkosten voor zijn werknemers declareren. Hij heeft geen inkomsten uit de zaak, maar wel de aansprakelijkheid van zijn werknemers. Bijgevolg zal hij een loonkosten kunnen claimen bij de eigenaar van de zaak. In sommige omstandigheden kunnen de loonkosten van de werknemer meer bedragen dan de inkomsten van de onderneming. Het is belangrijk om deze situatie vast te leggen en te laten bevestigen zodat juridische problemen worden voorkomen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden