NBV Site

Kom je makkelijk aan een baan in het basisonderwijs

Geplaatst op

Zolang er kinderen zijn, zijn er ook leraren nodig in het basisonderwijs. Klik hier om een actueel vacatureaanbod te zien. Maar mensen krijgen ook minder kinderen dan vroeger. Hoe het zit met de baankansen in het basisonderwijs lees je in dit artikel.

Het beroep van basisschool leraar is in trek

Het beroep van basisschool leraar is heel erg in trek. Er zijn al jaren tekorten, en de verwachting van de overheid is dat die tekorten alleen maar zullen groeien de komende jaren. Met name in de Randstad is er een nijpend tekort aan leraren en ondersteunend personeel voor op basisscholen. Als je op zoek bent naar een beroep waarbij de baanzekerheid groot is, is het enorm aan te raden om te kijken naar het beroep van basisschoolleraar. Kansen zijn er genoeg, en het salaris is helemaal niet slecht.

Overheidsmaatregelen voor het basisonderwijs

Omdat er zo’n tekort is aan leraren voor het basisonderwijs, en de verwachting is dat dit tekort alleen maar verder gaat groeien, heeft de overheid een aantal maatregelen genomen om het beroep aantrekkelijker te maken. Zo hopen ze het tekort op te lossen. De landelijke aanpak lerarentekort wordt op 3 manieren vormgegeven. De eerste is het vergroten van de instroom, door bijvoorbeeld collegegeld te verlagen, promotiecampagnes op te zetten. Daarnaast zijn er maatregelen om het behoud van leraren te verzekeren, en is er sprake van een regionale aanpak. Daarover kun je meer lezen op de website van de Rijksoverheid.

De opleidingen voor basisschool leraar

Er is een overvloed aan kansen voor leraren op de basisschool. Als je de juiste opleiding af hebt en je vak verstaat, zul je dus wel aan een baan kunnen komen. Maar dat betekent niet dat het makkelijk is om daar te komen. Je zult een relevante opleiding moeten hebben afgerond: de PABO op HBO niveau. Als je al een andere opleiding hebt gevolgd op HBO of WO niveau, is het zelfs mogelijk om een verkort traject te doen in maximaal 2 jaar. Maar het is een opleiding die veel van je vraagt. Het beroep van basisschoolleraar is helemaal niet makkelijk. Het is wel een hele dankbare baan die door leraren echt als verrijkend wordt ervaren.

Veel kansen, maar niet makkelijk

We kunnen concluderen dat er inderdaad veel kansen zijn om een baan te krijgen als leraar in het basisonderwijs, en dat die kansen de komende tijd ook niet gaan slinken. Maar je moet een relevante opleiding hebben, en het is best een uitdagende baan.

Gerelateerde berichten

Het geheim achter succesvolle videoproducties

De digitale wereld heeft in de afgelopen jaren een enorme verschuiving gezien naar visuele content. Video’s zijn overal: op sociale media,...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden