NBV Site

Hoe ziet een hoogwerker cursus eruit?

Geplaatst op

Wanneer je voor je beroep een hoogwerker certificaat nodig hebt, is het handig om te weten wat je nou precies doet tijdens een hoogwerker opleiding. Daarom beschrijven wij in deze blog hoe zo’n dag er ongeveer uitziet. 

Waarom de cursus?

De Arbowet verplicht werkgevers om personeel bepaalde instructies te geven zodat er veilig gewerkt kan worden. Dit geldt dus ook voor het werken op hoogte, dit betekent twee en een halve meter of hoger. Dit is de reden waarom er een hoogwerker opleiding bestaat. Die gaat specifiek in op de aandachtspunten en risico’s die komen kijken bij het werken met een hoogwerker. De cursus veilig werken met een hoogwerker bestaat uit twee onderdelen, het theorie en het praktijkgedeelte. Als je de theorie al voor de dag hebt voorbereid kan deze meteen in praktijk worden gebracht. In de theorie komen de volgende onderdelen aan bod: als bediener van een hoogwerker dien je veilig, capabel en verantwoordelijk te kunnen werken. In het praktijkgedeelte wordt deze kennis in de praktijk geoefend en tijdens het examen getoetst. 

Theorie, praktijk en het examen

In het theoriegedeelte ben je bezig met: de veiligheid en de Arbowet, typen en modellen, inspectie voor het gebruik, veiligheidseisen en definitie en inzetbaarheid hoogwerkers. Tijdens de praktijk ga je aan de slag met: de bewustwording van gevaren en risico s, bewegingen van het hefvlak, visuele inspectie van de hoogwerker, functietest, praktijkoefeningen uitvoeringsafhankelijke oefeningen. De cursus veilig werken met de hoogwerker eindigt met het hoogwerkerexamen. Wordt het hoogwerker examen met goed gevolg afgelegd, ontvangt de cursist het hoogwerker certificaat. Het examen bestaat ook uit een theoretisch- en een praktijkgedeelte. Deze 2 examens worden na elkaar afgelegd. Het hoogwerker examen wordt afgelegd na het volgen van de cursus. Het is dus mogelijk om in 1 dag het examen te halen. 

Gerelateerde berichten

Het geheim achter succesvolle videoproducties

De digitale wereld heeft in de afgelopen jaren een enorme verschuiving gezien naar visuele content. Video’s zijn overal: op sociale media,...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden