NBV Site

Gevaarlijke beroepen en de maatregelen die worden genomen

Geplaatst op

Een beroep als online marketeer of advocaat zal je leven niet zo snel in gevaar brengen. Welke beroepen dan wel? In deze blog bekijken we gevaarlijke beroepen en de maatregelen die worden genomen om deze beroepen veiliger te maken.

Explosiegevoelige omgevingen

We weten allemaal dat explosies enorme schade aan kunnen brengen, maar wat nou als je een beroep hebt waar de kans op explosies een constant gevaar is? EX-omgevingen zijn deze desbetreffende explosiegevoelige omgevingen. Denk hierbij aan de mijnbouw, waar in veel grotten gas constant aanwezig is. Een vonkje van een aansteker, ketsende stenen of elektronica kan dan een explosie veroorzaken die het leven van de mijnwerkers in gevaar brengt. Tegenwoordig is deze kans steeds kleiner omdat er veel maatregelen worden genomen om het gas weg te halen en gebruik te maken van apparatuur met voorzorgsmaatregelen. Zo worden radiografische zenders en besturingen dusdanig ontworpen dat er geen gebruik meer wordt gemaakt van een ontstekingsbron. 

Onschuldige beroepen die tóch gevaarlijk zijn

In Nederland hebben we vrij weinig explosiegevoelige omgevingen. Denk hierbij aan de gaswinning in Groningen of de weinige mijnen die nog over zijn in het zuiden van het land. Wat we wel hebben zijn beroepen die zeer onschuldig lijken maar die volgens het RIVM het meeste risico met zich meebrengen op ernstige ongelukken. Wanneer je een timmerman of schilder ziet, zou je niet denken dat zij het meest gevaarlijke beroep van Nederland uitvoeren. Toch laten de cijfers blijken dat metselaars, timmerlieden, schilders en andere beroepen in de bouw het grootste percentage kennen van mensen met een ernstig ongeluk. De voornaamste redenen zijn: vallen van grote hoogtes of ongelukken gerelateerd aan het gebruik van machines. In Nederland worden er veel maatregelen genomen om dit te voorkomen. Zo moeten werknemers in veel gevallen een helm op, dragen ze opvallende en beschermende kleding, en kennen machines en gereedschap tal van veiligheidsmaatregelen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden