NBV Site

BV of eenmanszaak oprichten?

Geplaatst op

Bij het starten van een nieuw bedrijf dien je een rechtsvorm te kiezen. Voor startende ondernemers kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken. In dit blog leggen we je uit wat de verschillen zijn tussen een BV en eenmanszaak en welke rechtsvorm het beste bij je bedrijf past.

De verschillen tussen BV en eenmanszaak

De 5 grootste verschillen tussen een BV en eenmanszaak zijn de manier hoe je het opricht, wel of niet een bestuur dat aangesteld moet worden, de aansprakelijkheid, de hoeveelheid belasting die je betaalt en een eventuele jaarrekening die je moet opstellen. We behandelen alle punten hieronder:

Jaarrekening aan de KvK overhandigen

Een BV is verplicht om elk jaar fiscale stukken aan de KvK te overleggen. Hoe deze fiscale stukken eruit zien is afhankelijk van hoe groot de BV is.

Belasting en fiscale voordelen

Een eenmanszaak profiteert van fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Zodra de omzet echter hoger wordt, is het voordeliger om een BV te hebben als rechtsvorm, aangezien het belastingstarief dan lager ligt.

Aansprakelijkheid

Een BV is een rechtspersoon en daarom niet direct aansprakelijk, met uitzondering van wanbeleid, waarbij de directie aansprakelijk is met het privévermogen. Een eenmanszaak is volledig aansprakelijk, ook met het privévermogen.

Bestuur aanstellen

Een BV heeft een directie, waarbij de directeur minimaal € 45.000,- moet verdienen. Een eenmanszaak hoeft geen directie aan te stellen.

De oprichting

Voor het starten van een BV is een notaris nodig. Er zijn diverse partijen in de markt, zoals indebv.nl waar je dit tegen een scherp tarief kunt laten doen. In het verleden was een startkapitaal nodig om een BV op te richten, wat nu niet meer het geval is. Om een eenmanszaak op te richten hoef je alleen maar de KvK te bezoeken.

BV of eenmanszaak: wat is voordeliger?

Welke rechtsvorm voordeliger is hangt af van hoeveel winst je maakt: het kantelpunt ligt rond de € 150.000,- winst. Bij een eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting over je winst. Dit tarief is even hoog als die van mensen in loondienst, met een max van 51.95%. Bij een BV betaal je venootschapsbelasting: dit is 20% over de eerste € 200.000,- winst en alles daarboven 25%. Bij een BV heb je echter te maken met grote kostenposten, zoals het opstellen van een jaarrekening en verplichte accountantskosten en profiteer je niet van fiscale voordelen die een eenmanszaak wel heeft.

Welke rechtsvorm beter uitpakt hangt dus af van hoeveel winst je maakt: bij lage winst (€ 150.000,- of minder) loont de eenmanszaak. Bij hogere winst kun je beter voor een BV kiezen.

Gerelateerde berichten

Optimaal Profiteren van een Professioneel Administratiekantoor voor Bedrijven

Een goed beheerde administratie vormt het fundament van elk succesvol bedrijf. Het is de sleutel tot het nemen van weloverwogen beslissingen, het...

Lees meer

Personeelsfeest ideeën: Onvergetelijke feesten met Flitz Events

Een personeelsfeest is een uitstekende manier om de moraal te verhogen, de band tussen collega’s te versterken en waardering te tonen voor het...

Lees meer

Query’s met Microsoft SQL Server: Ontketen de kracht van database queries

De cursus Query’s met Microsoft SQL Server van SpiralTrain.nl kan u helpen uw queryvaardigheden naar een hoger niveau te tillen door diepgaande...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden