Ondernemen kun je op verschillende manieren doen. Losstaand van de manier van management en je manier van het regelen van de financiën en de administratie, is er ook het juridische aspect. Sommige ondernemingsvormen, ook wel rechtspersonen genoemd hebben een bepaalde vorm van aansprakelijkheid die andere rechtspersonen weer niet hebben. In deze blog benoemen met de drie veel voorkomende ondernemingsvormen in Nederland. Het is goed om te beseffen dat rechtspersonen internationaal gezien vaak veelal overeenkomen. 

#1: De naamloze vennootschap 

Een naamloze vennootschap, vaak afgekort als N.V., is een onderneming waarbij aansprakelijkheid bij de onderneming zelf ligt en dus niet bij de eigenaren. Dit betekent dat, in het geval van bijvoorbeeld een faillissement, de aandeelhouders niet financieel in de eigen buidel hoeven te tasten.

Wat ook kenmerkend is voor een naamloze vennootschap, is dat de eigenaren aandeelhouders zijn en dat deze aandelen vrij verhandelbaar zijn op de beurs.

#2: De besloten vennootschap 

Een besloten vennootschap is zeer vergelijkbaar met een naamloze vennootschap. Het grote verschil is vooral dat de aandeelhouders doorgaans weinig wisselen. Dit komt omdat de aandelen die de aandeelhouders in de onderneming hebben, doorgaan ze niet vrij verhandelbaar zijn. Ook bij deze ondernemingsvorm geldt dat de financiële aansprakelijkheid ligt bij de onderneming en niet bij de aandeelhouders. Het is een erg populaire ondernemersforum omdat deze ook relatief eenvoudig is op te richten. Er zijn daarnaast diverse bedrijven die je kunnen helpen als je een BV wil oprichten

#3: De zzp’er 

Zzp’ers zijn steeds populairder. In essentie zijn dit eenmanszaken die niet perse personeel hebben. Een zzp-er kan echter wel mensen een contract aanbieden dat een zekere samenwerking behandelt. Als zzp’er heb je de vrijheid om te werken voor wie je wilt en wanneer je dat wilt. Tenminste, zolang het contract wat jullie samen hebben getekend dit toelaat. 

Naast de bovengenoemde 3 veel voorkomende ondernemingsvorm, bestaan er ook nog andere vormen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een vennootschap onder firma (afgekort als VOF), de stichting of de eenmanszaak.